
Eltel Networksin vientijohtajalla Antti Lassilalla on pitkä kokemus Afrikan maista, erityisesti Ghanasta. Hän on asunut maassa jo 1990-luvulla Kumasin kaupungissa noin 300 kilometrin päässä maan pääkaupungista Accrasta. Eltel Networksilla on ollut toimintaa Afrikassa jo Imatran Voiman ajoilta lähtien. Tällä hetkellä yrityksellä on siellä toimintaa noin tusinassa maita. Suomen toiminta keskittyy Länsi-Afrikkaan Ghanaan.
Kehitys Ghanassa on ollut voimakasta parina viime vuosikymmenenä. - Vielä 1990-luvulla maan toiseksi suurimmasta kaupungista ei voinut soittaa suoraan ulkomaan puhelua vaan se oli tilattava ennakkoon postitoimistosta. Nykyään telekommunikaatioala on kehittynyt ja matkapuhelinverkko toimii koko maassa, Antti Lassila antaa esimerkin.
Paikallinen edustaja on kullan kallis
Tapaamiset Ghanassa kannattaa aina sopia etukäteen. Silti omaa vuoroaan joutuu usein odottamaan, ja joskus se voi peruuntuakin lyhyellä varoitusajalla. - Ihmiset ovat yhteistyöhaluisia ja juttelevat asioista mielellään. Silti varsinainen päätöksenteko voi kestää kauankin, kun lupaa haetaan aina ylemmiltä tahoilta. Aikakäsitys maassa on siis varsin joustava.
- Kun tapaat asiakkaita, kumppaneita tai viranomaisia Ghanassa, ole kärsivällinen. Paikallinen edustaja on ehdottoman tärkeä auttamaan hankintalainsäädännössä, sopimuksien tekemisessä, rekisteröintiasioissa, tullauksessa ja muissa paikallisosaamista vaativissa toimenpiteissä., Antti Lassila painottaa.
- Pidä mielessä, että vaikka sopimukset toki tehdään tarkasti lakimiesten kanssa, mutta käytännössä toiminta on vapaampaa. Pienistä myöhästymisistä ei välitetä, ja yksityiskohdat kannattaa sopia kasvotusten tai antaa asioiden toimia kuten aina ennenkin on tehty. Turhalla yksityiskohtiin puuttumisella ei pääse eteenpäin.
Ghanassa, kuten monessa muussakin kulttuurissa, ”ei”:tä sanotaan harvoin päin naamaa. Sopimukset kannattaa siis tehdä hyvässä yhteishengessä ja yhteisiin tavoitteisiin nojaten eikä painostaa vastapuolta suostumaan ehtoihin, joita hän ei kuitenkaan aio tai voi pitää. Sen sijaan suomalaiseen tyyliin sopii varmasti se, että Ghanassakin small talk on harvinaista. - Liikeneuvotteluissa voi mennä suoraan asiaan. Tyyliin ei kuulu tavata virka-ajan ulkopuolella tai viettää iltaa yhdessä, Antti Lassila kuvailee.
Pyörät alle
Liikenne maassa on ruuhkaista mutta ei kaoottista. - Takseilla pääsee kyllä perille, kunhan varaa mukaansa tasarahan tai on valmis olemaan tiukkana vaihtorahojen suhteen, Antti Lassila kuvailee. - Omalla autollakin maan oikeanpuoleisessa liikenteessä on turvallista ajaa, mutta pysäköintipaikan löytäminen keskustassa ja ruuhkat voivat olla ongelma. Autoilijan kannattaa kuitenkin perehtyä tarkkaan paikalliseen lainsäädäntöön: esimerkiksi varoituskolmio ja voimassa oleva sammutin on pakollinen autossa, ja poliisit vaativat mielellään rahaa niiden puuttumisesta.
Viime vuosina Ghanan sisäiset lennot ovat kehittyneet huimasti. Tällä hetkellä maan sisällä esimerkiksi Accrasta Kumasiin maan keskiosiin liikennöi pari kolme lentoyhtiötä, joilla kalusto on uutta ja joiden kyytiin on helppo hypätä vielä vartti ennen koneen lähtöä. Euroopasta Accraan pääsee lentämään parhaiten esimerkiksi Amsterdamin tai Frankfurtin kautta. Vaihtoajat vain voivat olla pitkiä. Euroopan-lennot saapuvat Accraan kaikki samoihin aikoihin, jolloin muuten toimivalla kentällä voi joskus olla ruuhkaa.
- Mutta matkalaukkuni ei ole kadonnut kertaakaan Afrikan-lennolla, Antti Lassila tiivistää nauraen.