
Pariisin Charles de Gaullen (CDG) kansainvälinen lentokenttä nimitettiin hiljattain eniten kehittyneeksi lentokentäksi (World's Most Improved Airport) arvostetussa World Airport Awards -palkintojenjaossa.
Kyseessä on maailman suurin vuosittainen lentokenttien tyytyväisyystutkimus, jossa matkustajat pääsevät äänestämään ja arvioimaan kenttiä. Tässä palkinnossa kriteereinä ovat edistyminen palveluiden laadussa ja asiakastyytyväisyydessä. Edistymistä mitataan kokonaissijan parantumisella sekä suoriutumisella eri tuote- ja palvelukategorioissa.
Mitkä tekijät sitten tarkalleen ovat edesauttaneet Charles de Gaullen lentokenttää, tuttavallisemmin CDG:tä nousemaan maailman huipuksi? Tutustutaan niihin tarkemmin liikematkustajan näkökulmasta. Air Francen Martin Kotte ja Terhi Takkinen (pikkukuvassa) toivat terveisiä.
Sujuvuus ennen kaikkea
Ensinnäkin, terminaaleja on uudistettu selkeämmiksi ja helpommiksi liikkua. Air France on lähtenyt parantamaan kansainvälisille matkustajille suunniteltuja palveluita, eikä ihme, sillä kentän kautta kulkee vuosittain miljoonia matkustajia.
"Neljä vuotta sitten jopa 6 % matkustajista jäi lennoltaan CDG:llä", myöntää Jean-Paul Claret Air Francen viestintäosastolta. "Tekemiemme parannusten jälkeen luku on laskenut 0,6 prosenttiin eli kymmenesosaan aiemmasta."
Matkustajat pääsevät nyt myös siirtymään terminaalista toiseen entistä helpommin jopa jalkaisin. Myös turvatarkastusten sujuvuus on kerännyt kiitosta.
Hyvät yhteydet maalla ja ilmassa
Lentoyhteyksien määrän perusteella CDG on Euroopan vilkkain lentokenttä ja kolmanneksi vilkkain koko maailmassa. Jo pelkästään Air France tarjoaa yli 18 000 jatkolentomahdollisuutta alle kahden tunnin sisällä pitkien ja keskipitkien lentojen välillä. Ei siis ihme, että toimivalla lennonvaihdolla on merkitystä kentällä.
CDG:ltä on myös hyvät paikallisjunayhteydet sekä TGV-huippunopeusjunayhteydet Brysseliin ja useisiin Ranskan kaupunkeihin.
Terminaali 2E nimettiin samassa palkintojenjaossa yhdeksi maailman parhaista terminaaleista. Sen lähtöaula M toimii kotipaikkana Air Francen ja muiden SkyTeam-allianssin lentoyhtiöiden kaukolennoille. Air Francen Schengen-alueen sisäiset lennot löytyvät terminaalista 2F ja kotimaan lennot terminaalista 2G. Lentojen keskittäminen vähentää sekaannuksia ja mahdollistaa Schengen-alueen sisäiset lennot ilman ylimääräisiä turvatarkastuksia. Kaukolennolta tulevat tai -lennolle menevät vaihtomatkustajat voivat siirtyä jatkolennolleen helposti omaa käytävää pitkin ilman, että heidän tarvitsee tunkeutua lähtöaulojen ruuhkiin.
Miten olisi lepohetki loungessa tai shoppailua?
Palkittu terminaali 2E on myös Air Francen suurimman business loungen (yläkuvassa) koti. Yli 32 000 neliömetrin kokoinen lounge on rakennettu muistuttamaan puistoa. Sen runsaassa luonnonvalossa voi työskennellä, rentoutua ja nauttia kuumia ja kylmiä juomia sekä syötävää. Tilassa on myös Clarins Spa, josta saa erilaisia rentouttavia hoitoja.
Charles de Gaullen lentokentällä matkustaja voivat nauttia erilaisista parannetuista palveluista sekä luksusmerkkimyymälöistä. Myymälöissä voit shoppailla aitoon Pariisin-tyyliin edes poistumatta lentokentältä.
Avainlukuja Air Francen kotikentältä Charles de Gaullelta:
- 34 miljoonaa matkustajaa/vuosi
- 54 % matkustajaliikenteestä lentää Air Francella
- 92 000 matkustajaa päivässä keskimäärin
- 54 % vaihtomatkustajia
- 670 päivittäistä lentoa
- 340 alaikäistä matkustajaa ilman saattajaa joka päivä
- 550 liikuntarajoitteista matkustajaa joka päivä