
Viestintäkouluttaja, tietokirjailija ja heittäytyjä Katleena Kortesuo moderoi GBTFuturewatch-tilaisuutta ja sen asiantuntevaa keskustelua. Nyt on aika antaa Katleenalle itselleen puheenvuoro.
Jos olisit ollut itse puhumassa vastuullisuudesta GBTFuturewatchin lavalla, minkä näkökulman olisit halunnut osallistujille kertoa ja miksi?
- Olisin halunnut tuoda enemmän esiin yksinyrittäjän tilannetta vastuullisuuden ja kasvun näkökulmasta. Asiantuntijayrittäjyyshän on varsin ekologinen yrittäjyyden muoto, johon liittyy intohimoa ja itsensä toteuttamista.
Miten sitten yrityksen – pienen tai suuren – tulisi viestiä omasta vastuullisuudestaan?
- ”Vähemmän metapuhetta, enemmän tekoja ja toteuttavaa puhetta” on hyvä ohjenuora. Metapuheeseen ei saa sortua – ei siis keskitytä jalojen periaatteiden julistamiseen vaan toteutetaan niitä oman puheen ja tekojen kautta. Sanatkin ovat tekoja silloin, kun ne edustavat toteuttavaa puhetta.
Jos esimerkiksi yritykseni vastustaa epätasa-arvoa, minun tulee huomauttaa asiasta, jos törmään toista iän tai sukupuolen vuoksi vähättelevään puheeseen. Tämä on oikea teko, jota kelpaa kertoa esimerkkinä eteenpäinkin, ei pelkkää metapuhetta.
Käytät esiintyessäsi paljon omia tarinoitasi ja kokemuksiasi. Miten yritysten kannattaisi hyödyntää tarinoita?
- Yritykset sortuvat usein siihen, että tarina on aikajärjestyksessä kerrottu historiikki. Ei se ole. Yrityksen tarina koostuu tuhansista pienistä, arkipäiväisistä kertomuksista, joita sen työntekijät ja sidosryhmät synnyttävät. Yksi ihminen ei kanna kokonaista yrityksen megatarinaa eteenpäin vaan kyse on pikemminkin viestikapulan kuljettamisesta halki sukupolvien ja osastojen.
Tarinan voima on myös helppo hahmotettavuus. Se toimii konkreettisena esimerkkinä tai kuin isomman kokonaisuuden pienoismallina.
Millainen on hyvä tarina?
- Hyvä tarina on ensinnäkin totta ja omakohtainen. Omakohtainen tarina ei ole vielä kulunut puhki toisin kuin kaikkien lukemat legendaariset esimerkit. Samalla se on uskottava ja sitä on helppo kertoa, kun tunnet koko tarinan ja sen taustat.
Tarinan tulee synnyttää tunteita. Silloin tiedät löytäneesi toimivan tarinan, kun se synnyttää sinussa tunteita: ihmetystä, naurahduksen tai kenties ärtymystä. Jos sinua epäilyttää, testaa tarinan toimivuutta vaikka kaveriporukassa tai muussa pienessä ryhmässä.
Tarinan pitää myös sopia tilaisuuteen ja kontekstiin, jossa sen kerrot. Jos haluat synnyttää innostusta, valitse tarina, joka päättyy innostukseen. Jos haluat innostaa tiimiä menemään rohkeasti kohti uutta, valitse tarina, jossa mennään rohkeasti kohti uutta (ja mielellään onnistutaankin siinä).
- Sen sijaan mikään esitys ei ole koskaan parantunut diaesityksellä, Katleena lataa lopuksi pöytään. – Diaesitys sopii vain etäviestintään ja muistin tueksi. Me ihmiset olemme kehittyneet kymmenien tuhansien vuosien aikana tunnistamaan eleitä ja ilmeitä. Panosta siis niihin.