
(Kuva (C) Suomen Jääkiekkoliitto ry. Nuorten MM-kisojen välieräottelu Suomi-Sveitsi pelattiin Vancouverin Rogers Arenalla perjantaina 4.1.2019. Suomi voitti ottelun maalein 6-1.)
Mitä kaikkea on jo tehty ja otettu huomioon, ennen kuin jääkiekkojoukkue pääsee matkustamaan turnaukseensa? Suomen Jääkiekkoliiton nuorisomaajoukkuesihteeri Annika Tirinen (pikkukuvassa) kertoo.
- Matkan suunnittelu alkaa keskimäärin puoli vuotta ennen turnausta, kun tieto päivämääristä ja kohteesta tulee. Käytämme mahdollisuuksien mukaan suoria lentoja kohteeseen, mutta aina välillä salapoliisityö alkaa jo lähimmän lentokentän etsinnällä.
Niinpä. Turnaukset eivät ole aina niissä suurimmissa kaupungeissa, eikä kokonaisen jääkiekkojoukkueen matkatavaroita tungeta mihinkään pikkukoneeseen. Siksi jo pelkkä kohteeseen pääseminen voi vaatia tuumaustuokiota sekä Annikalta että Jääkiekkoliittoa palvelevalta, urheilujoukkueisiin erikoistuneelta tiimiltä American Express GBT:ssä.
Esimerkiksi Keski-Euroopassa lähin lentokenttä saattaa löytyä naapurimaasta, jolloin kartta on ahkeran tutkimisen alaisena. Pohjois-Slovakiassa pelataan joulun välipäivinä. Järjestävä organisaatio suositteli Krakovan kenttää lähimpänä, mutta sinne lennetään liian pienillä koneilla. Välilaskulla Münchenin kautta päässyt isoilla koneilla, mutta kohteeseen matkustamiseen menisi koko päivä. Sen sijaan Budapestista on vain 4-5 tunnin bussimatka pelipaikalle – sinne siis!
Kun jääkiekkojoukkue matkustaa, porukkaa on reissussa noin kolmekymmentä henkeä: pelaajia, huoltajia, valmentajia, fysioterapeutteja… Tavaraa taas on mukana pitkälti toistatuhatta kiloa, ja niiden kohteeseen saapuminen on tärkeää. Ilman mailakassia ei paljon pelata. Niinpä Annika selvittääkin tarkkaan sallitun matkatavaran määrät ja koot. GBT:n palvelutiimin Sirpa ja Ari taas neuvottelevat tarvittaessa lentoyhtiön kanssa sopivankokoisesta konetyypistä reitille. Ruuman koko ratkaisee.
Annika varaa aina ryhmähintaisia lippuja. – Turnaukseen osallistuva joukkue valitaan pari viikkoa ennen pelejä, ja tilannetta tarkkaillaan viime tippaan asti loukkaantumisten ja muiden mahdollisten mutkien varalta. Ryhmähintaiset liput ovat joustavampia muutosten suhteen, samoin matkustajien lopulliset nimet voi ilmoittaa vasta lähempänä lähtöä.
Joustosta huolimatta joskus voi tulla ylimääräisiä mutkia matkaan. Työajan ulkopuolella Annikan on yhteydessä GBT:n päivystyspalveluun, joka auttaa ylimääräisissä reitityksissä vaikka keskellä yötä. – Hiljattain eräs pelaaja jäi kyydistä matkustusasiakirjoihin liittyvän ongelman vuoksi. Onneksi tilanne ratkesi pian ja poika pääsi lentämään joukkuetovereidensa perään, joskin vähän eri reittiä kuin muut.
Lankojen käsissä pitäminen on tärkeää, sillä nuorten joukkueita on aina yhtaikaa tien päällä. Haastatteluhetkellä Annika on juuri lähettänyt U17-nuoret Kanadaan. U18-pikkuleijonat ovat lähdössä pian Ruotsiin ja Nuoret Leijonat eli alle 20-vuotiaat turnaukseen Helsinkiin ja toisella ryhmällä maaotteluleirille Tsekkeihin.
Online-varauspalvelua Annika käyttää paljon yksittäisten liityntälentojen ja kotimaan turnauslentojen varaamiseen. Yhteistyö sekä teknologian että pitkään Jääkiekkoliiton apuna olleen palvelutiimin kanssa toimii hyvin. – Mahtava tehdä töitä yhdessä, Annika kiittää.
Eikä työ tähän lopu. Pelikauden aikana kaikenikäiset Leijonat lentävät yhteensä 20-30 eri kohteeseen, mm. nuorten MM-kisoihin Tsekkiin, U18-kisoihin USA:han sekä tietty aikuisten MM:iin Sveitsiin. Turvallista matkaa!
---
American Express Global Business Travel on Suomen Jääkiekkoliiton virallinen matkakumppani.