
Rohkeus on pongahtanut tänä vuonna yhdeksi suosituimmaksi teemaksi yritysten puheissa ja blogeissa, ja nousemassa jopa attribuutiksi yritysten arvoissa. Haluaisinkin haastaa yrityksiä rohkeasti pohtimaan arvojensa aitoutta. Jos arvojen syvällisempää merkitystä työntekijöille ja yrityksen liiketoiminnalle ei ymmärretä, jäävät ne väkisinkin päälle liimatuiksi ja hukkuvat unohtuneiden ppt-esitysten virtaan.
Meillä SMT:ssä arvot on korvattu henkilöstön yhdessä määrittelemillä lupauksilla: Kuuluu mulle, vähän enemmän, aina uudelleen innostuneesti, onnistumme yhdessä, rohkeudella. Kun lupaukset ovat lähtöisin työntekijöistä, niihin on ollut jokaisen helppo sitoutua ja ne näkyvät myös arjessa. American Express GBT:n arvot ovat hyvinkin samanlaiset lupauksiemme kanssa: Take action, Own the outcome, Keep it simple, Love what we do ja Win together.
Kävin jokin aika sitten innostavan keskustelun eetikko Antti Kylliäisen kanssa. Hän toi selväjärkisyyttä arvokeskusteluun kuvaten toimivaa työyhteisöä hienosti kolmiolla, joka muodostuu säännöistä, arvoista ja hyveistä. Osa arvoista muuttuu vasta toteutuessaan hyveiksi eli todeksi, jolloin arvo on alku ja hyve on loppu.
SMTn purpose on olla mukana taistelussa yksinäisyyttä vastaan. Teemme HelsinkiMission kanssa yhteistyötä ja se näkyy ensi vuoden aikana monella eri tavalla. Olen aikaisemmin vastustanut hyväntekeväisyyden kaupallistamista, mutta HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen sai minut muuttamaan ajattelutapaani. Hän haastaa yritykset kertomaan case-esimerkkejä vastuullisesta toiminnastaan. "Suomalaiset yritykset ovat liiankin varovaisia ja vaatimattomia. Hyvä kannattaa laittaa kiertämään. Kertominen ei ole keneltäkään pois. Päinvastoin. Se aktivoi ja rohkaisee myös muita yrityksiä ja saa aikaan onnistuessaan lumipalloefektin".
SMT onkin nyt tekemässä uudenlaista konseptointia ja mm. "ohjelmaformaattia", jossa keskustelemme poikkeuksellista rohkeutta ja vastuullisuutta osoittaneiden ihmisten kanssa. Ensimmäiseksi keskustelukumppaniksi olen saanut Olli Valtosen. Haastattelu julkaistaan ensi vuoden alussa.
Mitä rohkeus sitten merkitsee minulle? Entä sinulle?
Mielestäni rohkeutta on olla keskittymättä siihen miten asiat ovat, vaan siihen, mitä asioille teemme. Rohkeutta on olla avoin ja pysähtyä kuuntelemaan. Rohkeutta on nähdä jotain mitä ei vielä ole, mutta voisi olla. Rohkeutta on luottaa ihmisiin, antaa vastuuta ja asettaa tavoitteet korkealle. Rohkeutta on voittaa epäonnistumisen pelko ja epäonnistuessa oppia siitä. Rohkeutta on välittäminen. Rohkeutta on olla omanlainen. Mitä vahvempi yrityskulttuuri on, sitä rohkeampia työntekijät ovat ja sitä merkityksellisemmäksi jokainen oman työnsä kokee.
Tulevaisuuden tutkijoiden mukaan työelämä on murroksessa ja vauhti vain kiihtyy koko ajan. Yrityksissä mietitäänkin nyt uusia keinoja, millä turvataan kasvu ja saadaan ihmiset kokeilemaan uusia asioita ja ottamaan vastuuta uudella tavalla omasta työstään. Itsensä johtamiseen sitä rohkeutta vasta tarvitaankin - yhteisten sääntöjen, arvojen ja hyveiden lisäksi. Nyt puhutaankin käsitteestä self-awareness eli minätietoisuudesta ja sen kasvattamisesta. Vuorovaikutustaidot nousevat entistä tärkeämmiksi. Tästä aiheesta lisää myöhemmin.
Haastan jokaisen ottamaan rohkeasti pieniä askeleita tai isoja loikkia kohti uutta vuotta ja uutta tulevaisuutta. Tehdään se yhdessä.
Kirsi Paakkari
toimitusjohtaja
https://www.linkedin.com/in/kirsipaakkari/