
Suomi elää viennistä. Sujuva kaupankäynti ympäri maailmaa takaa menestyksemme nyt ja jatkossa. Mutta vientiyritysten profiili on muuttunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tämä on tuonut aktiivisiin asiakkaisiimme monia uudenlaisia toimijoita.
Jokaisella yrityksellä on omat tarpeet, toimintamallit ja odotukset matkustuksen tuomasta lisäarvosta. Yksi kuitenkin säilyy ja se on ihmisten kohtaamisen tarve. Teet sitten mitä bisnestä tahansa missä päin maailmaa tahansa, asiakkaita ja sidosryhmiä sinun on tavattava kasvotusten nyt ja jatkossakin. Ja koska säteilytystä ei ole vielä keksitty kuin Star Trekissa, matkustaminen vaatii edelleen fyysistä siirtymistä paikasta toiseen. Suomen sijainnin huomioiden tämä tarkoittaa yleensä lentämistä.
Mutta nauttiiko matkustajasi reissaamisesta? Suomessa asuu maailman onnellisin kansa, mutta tiedätkö kuinka onnellisia työntekijäsi ovat työmatkalla? Onko yrityksesi osannut neuvoa matkustajaa hänen haasteissaan? Mikä voisi motivoida heitä noudattamaan ohjeistusta? Ovatko matkustajat turvassa ja kuka heille tarjoaa apua hätätilanteessa?
Nämä ovat kysymyksiä, joihin American Express Global Business Travel ja saksalaisen tutkimusyhtiön GfK hakivat yhdessä vastauksia ympäri maailmaa. Tuloksena oli Traveler 360 °- raportti, joka tarjoaa tuoreen näkökulman liikematkustajiin ja heidän tarpeisiin.
Tutkimuksessa korostui muutamia merkittäviä asioita, jotka huomioon ottamalla saat matkustajasi toimimaan paremmin matkustusohjeistuksen mukaan.
Ensinnäkin, matka on aina henkilökohtaisesti koettu ja toteuttu kokonaisuus. Siihen liittyy vahvasti matkustajan oman ajankäytön, joustavuuden ja turvallisuuden tuntemuksia.
Toiseksi, raha säätelee matkustamisen mukavuutta. Tämä on vain fakta. Vaikka matkustusohjeesi olisi kuinka joustava tahansa, mietuskin voit tarjota luksusta läpi reissun. Siksi kannattaa miettiä, missä joustaa ja missä neuvoa oikeisiin valintoihin jo hyvissä ajoin, jotta kulut ja ohjaavuus pysyvät kurissa. Lähes kaikissa yrityksissä merkittäviä piilokuluja aiheuttavat varauksen tekeminen liian myöhään sekä matkustajan omat hotellivalinnat. Luotatko siis näissäkin pelkästään intranetiin hautautuneeseen ohjeeseen? Tiesitkö, että palveluteknologia osaa sekä valvoa valintoja että mukavasti ohjata sopivissa paikoissa?
Ja vielä: vastuunkanto niin yrityksen taholta kuin matkustajan tekemisen tuotoksena on merkityksellistä. Tutkimuksen mukaan matkustajat uskovat, että heidän työnantajansa tulee investoida palveluihin, joilla heitä autetaan matkustuksen häiriö- ja hätätilanteissa. Tutkimuksen ulkopuolelta olen pannut merkille, että Pohjoismaissa trendaa merkittävästi myös ympäristön huomiointi. Tiedätkö sinä, miten matkustusohjeesi tukee vastuullista matkustamista? Tavoitteena on, että matkustaja voi hyvillä mielin hoitaa työtään ja matkustaa, kun yritys kantaa huolta hänestä yksilönä ja toimii vastuullisesti myös matkustuksen kumppanivalinnoissa.
Et ole asiasi kanssa yksin, vaan aina voit kääntyä asiakkuusvastaavasi puoleen, joka osaa auttaa.
Mukavia kesäpäiviä ja muistetaan varata syksyn matkat ajoissa!
Ari Ilonen
Johtaja, liikematkustus ja asiakaskokemus
American Express Global Business Travel