
Kiinan-matka saattaa tulla kulttuurishokkina kokeneellekin liikematkustajalle. Tämä kansantasavalta vaatii tarkkoja valmisteluita ja kärsivällistä mieltä alkaen viisumirumbasta ja päättyen kielimuuriin itse kohteessa. Näillä vinkeillä varmistat matkasi onnistumisen. Tämä artikkeli pohjautuu omistajamme American Express Global Business Travelin artikkeliin Tips for Traveling to China on Business. Löydät alkuperäisen artikkelin täältä: https://www.amexglobalbusinesstravel.com/the-atlas/tips-for-traveling-to-china-on-business/ Tutustu myös Kiinan bisnesetikettiin täällä: /smt-trends/kiinan-bisnesetiketti-haltuun
Kaipaatko lisää vinkkejä bisneksen tekemiseen Kiinassa? Lue täältä suomalaisen Joni Päivisen vinkit Kiinan ja Suomen yrityskulttuurien eroista: /smt-trends/tunnetko-guanxin-vinkit-yrityskulttuuriin-kiinassa
Matkustusasiakirjat kuntoon: Passi ja viisumi
Lento ja hotelli varattuna, mutta mitä sanoo passisi voimassaoloaika? Kun matkustat Kiinaan, passisi tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta eteenpäin. Passissa on myös oltava vähintään kaksi tyhjää sivua viisumia ja maahantuloleimoja varten.
Kiinaan matkustava tarvitsee viisumin (poikkeuksena Hongkong ja Macao, joissa saa oleskella alle 90 päivää ilman viisumia). Lisäksi ns. transit-matkustaja (toiseen maahan jatkava) voi oleskella tietyin ehdoin 72 tuntia maassa ilman viisumia. Kun matkustat työasioissa, olethan tarkkana, millaisen viisumin tarvitset. Työmateriaalien kanssa turistiviisumilla reissaava voi joutua ongelmiin rajalla.
Älä ylitä viisumisi voimassaoloaikaa. Tämä voi johtaa ongelmiin mm. hotellissa ja lentokentällä sekä sakkoihin. Pidä passiasi ja viisumiasi aina mukanasi, sillä poliisi ja esim. hotellin henkilökunta voi kysyä niitä koska tahansa.
Vierailijoiden tulee ilmoittautua poliisille 24 tunnin kuluessa maahan saapumisestaan. Tämä onnistuu kätevimmin hotellin kautta. Ilmoittautumatta jättämisestä voi seurata sakkoja ja maasta karkoitus.
* Nämä tiedot olivat voimassa jutun kirjoitushetkellä. Tarkista ajantasaiset viisumivaatimukset aina ennen lähtöäsi. SMT:n asiakkaana löydät viisumitiedot kirjauduttuasi portaaliin smt.fi -> Hyvä tietää -> Viisumitiedot.
Pakkaaminen - mitä mukaan?
Kiinan suurkaupungeissa kaupat ovat avoinna myöhään ja auttavat, jos jotakin unohtui kotiin. Seuraavat tavarat kannattaa kuitenkin muistaa pakata laukkuun jo kotimaassa:
- Hengityssuoja ja silmätippoja Kiinan ilmansaasteita vastaan
- Yleisadapteri (Kiinan sähkövirran voimakkuus vastaa käytännössä meikäläistä, mutta töpseleitä on käytössä jos jonkinlaisia)
- Lääkettä turistiripuliin
- Reilu määrä normaaleja terveys- ja kasvonhoitotuotteita, joita et välttämättä löydä Kiinasta
- Käsien desinfiointiainetta (kannattaa käyttää myös mm. kättelykierroksen jälkeen)
- Korvatulpat liikenteen ja rakennustöiden melua vastaan
- Lahjoja liikekumppaneillesi
Liikkuminen - metrolla vai taksilla?
Varo epävirallisia takseja, jotka päivystävät varsinkin lentokentillä ja muissa turistikohteissa. Vaadi että kuski käyttää taksamittaria ja antaa kuitin matkasta. Pyydä häntä nostamaan matkalaukkusi ulos ennen kuin nouset itse kyydistä ja maksat.
Kanna mukanasi hotellisi käyntikorttia, jossa on hotellin nimi ja osoite sekä länsimaisin kirjaimin että kiinaksi taksikuskeja varten (saatavilla vastaanotosta).
Suurkaupungeissa on suuret ruuhkat. Niinpä metro voi olla paras ratkaisu keskusta-alueella liikkumiseen. Esimerkiksi Pekingissä ja Shanghaissa metroverkostoa päivitettiin vuoden 2008 talviolympialaisia varten. Niissä on myös englanninkieliset opasteet.
Jos kuljet jalan, ole varovainen. Vaikka jalankulkijoille palaisi vihreä valo, katso molempiin suuntiin ennen kuin ylität kadun.
Kieli solmussa?
Kaikki kiinalaiset eivät edelleenkään puhu englantia edes tärkeimmissä liikematkakohteissa. Kohtelias liikematkustaja opettelee muutaman fraasin kiinaa. Kiinan kielen oppimiseen on olemassa käteviä sovelluksia. Pleco tunnistaa tekstin valokuvasta ja kääntää sen englanniksi. WeChat-palvelulla voit viesteillä liikekumppaniesi kanssa - palvelu osaa myös kääntää viestit englannista kiinaksi.
Huomaathan myös, että esimerkiksi Pekingissä ja Shanghaissa puhutaan mandariinikiinaa, Hongkongissa, Macaossa ja Guangzhoussa taas kantoninkiinaa.
Raha - mitä valuuttaa taskuun?
Suurimpien kaupunkien hotellit ja ravintolat kelpuuttavat kansainväliset luottokortit. Pidä mukanasi vähintään kahta erilaista luottokorttia sekä paikallista käteistä, renminbejä eli yuaneja pienempiä ostoksia varten.
Rahaväärennökset ovat yleinen huolenaihe Kiinassa. Käytä siis vain luotettavien pankkien raha-automaatteja ja pyydä vaihtamasi valuutta pieninä seteleinä.
Huomaathan, että Hongkongissa ja Macaossa on omat valuuttansa, jotka eivät kelpaa muualla Kiinassa.
Netissä turvallisesti
Suositelemme ottamaan aina nettiyhteyden VPN-verkon yli Kiinassa. Ensinnäkin se on turvallisempaa, mutta lisäksi pääset käyttämään sivustoja ja palveluita, jotka Kiinan hallitus on estänyt kansalaisiltaan. Näitä ovat esim. Twitter, Facebook, Gmail ja Dropbox.
Huomaathan myös, että isoveli saattaa valvoa sinuakin. Valvontaa paikan päällä tai etäyhteyden kautta voidaan harjoittaa ilman tiedottamista/luvanpyyntöä esim. hotellissa, kokoustiloissa, toimistotiloissa, takseissa, puhelimissa ja netissä.
Kun matkustat Kiinaan - tai ulkomaille ylipäätään - suosittelemme sinua kryptaamaan kovalevysi ja käyttämään kaksinkertaista salasanasuojausta siltä varalta, että kannettavasi joutuu vääriin käsiin. Muista myös, että kuka tahansa voi yrittää kuunnella puheluitasi tai kurkistella olkasi yli näytöllesi esim. lentokoneessa, muissa liikennevälineissä tai kokoustiloissa. Tarkkaile siis tekemisiäsi ja sanomisiasi.