Tällä kertaa saimme haastateltavaksemme Jarno Limnéllin, jonka mukaan henkinen sietokyky ja turvallisuus on mitä enemmässä määrin mielikuvia ja tunnetta. Nykypäivän turvallisuus on myös tietoa ja kykyä toimia. Kuinka turvassa sinä koet olevasi?
Jarno Limnéll on yksi Suomen johtavista turvallisuuden asiantuntijoista. Hän on Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori, Tampereen teknillisen yliopiston kyberturvallisuuden dosentti sekä Jyväskylän yliopiston turvallisuuden dosentti. Jarno toimii myös Insta Group Oy:n kyberturvallisuusjohtajana. Koulutukseltaan hän on sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri.
Datavarkaudet, kiristyshaittaohjelmat, terrorismi… Digitaaliset ja fyysiset uhkakuvat murentavat turvallisuuden tunnetta. Turvallisuusriskit mietityttävät erityisesti, kun matkustetaan kauemmas. Onko turvallisuusasioiden pohdinta pelkästään median ruokkimaa hysteriaa, epätodennäköisyyksiin takertumista vai asia, johon kannattaa paneutua?
Maalaisjärki matkassa
Turvallisuuden tunnetta ei voi olla ilman luottamusta siihen, että pärjää yllättävissäkin tilanteissa, toteaa Jarno. Turvallisuus on asia, johon erityisesti työkseen matkustavien kannattaa kiinnittää huomiota. Terrorismi on ääriesimerkki turvallisuusuhasta, jonka todennäköisyyttä omalle kohdalle sattumisesta voi pitää melko pienenä. Sen sijaan erilaiset liikenneonnettomuudet, varkaudet, kiristyshaittaohjelmat ja sairastumiset ovat jo yleisimpiä riskejä reissussa. Voit parantaa huomattavasti omaa turvallisuuttasi ja toimintakykyäsi yllättävissäkin tilanteissa pienillä ja hyvinkin yksinkertaisilla asioilla. Löydät Jarnon vinkit viereisestä kainalojutusta.
Tiedostava yrityskulttuuri ruokkii turvallisuutta
Jarno Limnéll peräänkuuluttaa yritysten vastuuta tiedostavan ja turvallisen työnteon kulttuurin rakentamisessa. ”Liian usein kuulee, kun ihmiset puivat kovaäänisesi työasioitaan puhelimessa julkisilla paikoilla. Lentokoneessa puolestaan tehdään töitä kannettavilla tietokoneilla, joissa ei ole suojakalvoja estämässä uteliaita katseita. Myöskään työvälineitä kuten tietokonetta ja puhelinta ei pitäisi jättää hotellihuoneeseen lojumaan.”
Kun työ vie tekijänsä maailmalle, Jarno suosittelee työnantajaa muistuttamaan perusasioista:
-
Mikä on kohdemaan turvallisuustilanne?
Kannusta työntekijääsi hankkimaan riittävästi tietoa kohdemaan sen hetkisestä turvallisuustilanteesta ja seuraamaan uutisointia myös matkan aikana. Hyviä tietolähteitä ovat mm. ulkoministeriön verkkosivut, kohdemaan uutismedia sekä paikalliset kontaktit. Tieto lisää turvallisuudentunnetta ja parantaa kykyä toimia poikkeustilanteissa. -
Miten maailmalla työskennellään?
Kouluta henkilöstösi, millä tavalla työtä tehdään reissun päällä. Saako matkaan pakata yrityksen liikesalaisuuksia sisältävän tietokoneen vai otetaanko matkalle mukaan tyhjä kone? Minkälaiset verkkoyhteydet ovat sallittuja eli voiko mihin tahansa avoimeen verkkoon liittyä vai käytetäänkö ainoastaan suojattuja yhteyksiä? -
Mitä sitten, kun jotakin yllättävää tapahtuu?
Ohjeista odottamattoman varalle. Työntekijällä on hyvä olla tiedossa 24/7 tavoitettavissa oleva palvelu koko reissun ajan. Turvallisuuden tunnetta vahvistaa se, ettei koe olevansa maailmalla yksin.*
Älä jätä kaikkea yhden kortin varaan
Lopuksi Jarno suosittelee jokaiselle oman sietokyvyn vahvistamista odottamattomien tilanteiden varalle. Oiva apu tähän mentaaliharjoitteluun on varasuunnitelmien testaaminen. Onko olemassa konkreettisia varotoimia, jos kännykkäsi varastettaisiin tai lentosi peruuntuisi? Lamaantuisitko vai siirtyisitkö sujuvasti Plan B:hen? Tähän ajatusleikkiin kiteytyy asenne, josta Jarno puhuu turvallisuuden mahdollistajana; älä jätä kaikkea yhden kortin varaan.
Mielenkiintoisia haastatteluja ja videoita yksinäisyydestä Maaret Kalliolta
Olemme julkaisseet Maaret Kallion ajankohtaisia haastatteluja ja koskettavia videoita työkseen matkustajan hyvinvoinnista ja yksinäisyydestä. Käy tsekkaamassa, aihe on erittäin ajankohtainen: Kun ikävä valtaa mielen, tunnetaidot sekä liikematkustajan hyvinvointi.
Olemme mukana taistelussa yksinäisyyttä vastaan
Yksinäisyys koskettaa joskus jokaista - myös työkseen matkustavia. Yhteisöllisyys ja toisten huomioiminen ovat osa palvelufilosofiaamme, ja siksi haluamme jakaa matkustajille vinkkejä työssä ja työmatkalla jaksamiseen, helpompaan ja mukavampaan elämään, joka inspiroi myös arkena. Tavoitteenamme onkin tulla Suomen parhaaksi palveluyritykseksi. Julkaisemme artikkelisarjan yksinäisyydestä. *) Kun olet reissun päällä ja kaipaat apua yllättävissä tilanteissa, meidän 24h-palvelu auttaa. Et ole maailmalla yksin.