Kun työhön kuuluu paljon matkustamista, se haastaa sekä henkisesti että fyysisesti. Työ vaatii tunnetaitoja, jotka psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan eivät ole kaikille itsestäänselvyys. Käsittelemättöminä negatiiviset tunteet aiheuttavat lumipalloefektin, ja ikävät tunteet alkavat kasaantua ja kasvaa. Passi, hammasharja ja tunnetaidot ovatkin liikematkustajan tärkeimmät varusteet.
”On tärkeää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Myös negatiiviset. Jos tunteitaan yrittää kieltää, onnistuu ainoastaan kasvattamaan niitä kehittäen samalla vielä lisää ongelmia. Käsittelemättömät hankalat tunteet nousevat usein esiin myös somaattisina kehon oireina tai univaikeuksina. Joskus ihmiset pyrkivät osaamattomuuttaan olemaan puheissaan jopa ylikorostuneen positiivisia ja kiitollisia, negatiivisia tunteita ei tuoda esiin”.
Tunnetaidot alkavat hyväksymisestä
Maaret Kallio nostaa tunteiden käsittelyn ensimmäiseksi vaiheeksi niiden hyväksymisen. Kansainvälinen työ, joka vaatii paljon matkustamista ja poissaoloa läheisten luota, herättää vääjäämättä myös negatiivisia tunteita – oli työ kuinka palkitsevaa tahansa. Moni perheellinen kokee syyllisyyden tunteita siitä, ettei ole kotona osallistumassa lasten- ja kodinhoitoon. Jotkut puolestaan potevat kovaa koti-ikävää ollessaan erossa läheisistään. Toisille taas pahinta on yksinäisyys: Kun työpäivän jälkeen ei ole ketään, jonka viereen voisi istahtaa katsomaan televisiota.
”Kaikki nämä tunteet ovat täysin normaaleja reaktioita työhön, joka vie pois arkisista rutiineista, kodin lämmöstä ja läheisistä ihmisistä. Tärkeintä oman hyvinvoinnin kannalta on, että omat tunteet tunnistaa ja hyväksyy”, selventää Maaret..
Hoida tunnetta viisaasti
Vaikka työolosuhteet välillä kuormittaisivatkin henkisesti, voi tunteita kuitenkin hoitaa. Tunnetaidoista riippuu, onnistuuko ikävää tunnetta heikentämään vai vahvistamaan omalla toiminnallaan, muistuttaa Maaret: ”Monella ei ole keinoja negatiivisten tunteiden käsittelyyn, ja siksi niitä pyritään tukahduttamaan esimerkiksi alkoholilla, mikä on huono ratkaisu jo pelkästään terveyden näkökulmasta. Osa puolestaan pakenee syyllisyyden tuntoja ankaraan raatamiseen, jossa töitä painetaan kellon ympäri. Hankalia tunteita pitäisi ennemmin kuunnella ja tyynnytellä kuin pyrkiä vaientamaan tai pakenemaan niitä”.
Itsetuntemus on merkittävässä roolissa tunteiden hoitamisessa. Kannattaa pohtia rauhassa, minkälaisin keinoin rauhoittumista ja hyvän olon tunteita saa vahvistettua. Yhdelle se voi olla lämmin kylpy musiikkia kuunnellen ja toiselle 10 kilometrin juoksulenkki työpäivän päätteeksi. Maaret neuvoo suunnittelemaan työmatkaa hieman samoin periaattein kuin vapaa-ajan reissuakin, esimerkiksi pohtimalla löytyykö kohteesta mielenkiintoisia nähtävyyksiä, hyviä harrastusmahdollisuuksia tai vaikkapa kokeilemisen arvoisia ruokalajeja. Matka-agendan tyhjät hetket kannattaa valjastaa oman hyvinvoinnin käyttöön.

Anna kotiin jäävälle mahdollisuus tulla kuulluksi
Kotiin jäävän tunteet ovat myös asia, mitä ei sovi sivuuttaa. Puoliso saattaa tuntea jopa kateuden tunteita siitä, että toinen ”pääsee” lähtemään pois kotoa. Kotiin jäävällä puolisolla voi olla hyvinkin positiivisesti värittynyt kuva matkatyön arjesta.
”On ymmärrettävää, että kotiin jäävä saattaa ajatella hotellielämää ravintolassa syömisineen liioitellun positiivisessa valossa – etenkin silloin, kun oma arki muuttuu toisen matkatyön vuoksi hetkellisesti raskaammaksi. Pahimmilta ristiriidoilta säästytään, kun tunteista puhutaan ja molemmille syntyy tunne kuulluksi tulemisesta”, neuvoo Maaret.
Yksinäisyys koskettaa joskus jokaista - myös työkseen matkustavia
Olemme mukana taistelussa yksinäisyyttä vastaan. Yhteisöllisyys ja toisten huomioiminen ovat osa palvelufilosofiaamme, ja siksi haluamme jakaa matkustajille vinkkejä työssä ja työmatkalla jaksamiseen, helpompaan ja mukavampaan elämään, joka inspiroi myös arkena. Tavoitteenamme onkin tulla Suomen parhaaksi palveluyritykseksi. Julkaisemme artikkelisarjan yksinäisyydestä. Ensimmäisenä haastateltavana on Maaret Kallio, joka on Lujasti lempeä -blogista ja -tv-ohjelmasta tuttu psykoterapeutti. Maaretista on tehty kolmen haastattelun sarja ja samalla syntyi liuta koskettavia videohaastatteluja. Lue kaksi muuta Maaret Kallion haastattelua; Kun ikävä valtaa mielen sekä Hyvä olo ja sen merkitys.