Suomalaiset menevät eteenpäin kuin mummo lumihangessa tai suon yli niin, että heilahtaa. Suomalaisten mutkattomuus, suorasanaisuus ja tasa-arvoisuus saavat välillä jopa pohjoismaisten kollegoiden kulmakarvat kohoamaan. Rohkeus on noussut megatrendiksi johtamis- ja yrityskulttuuriin liittyvässä kansainvälisessä keskustelussa. Miten nämä suomalaisuuden hyveet voisi valjastaa omaksi edukseen työelämässä?
Strategina työskentelevä Kati Saari ja American Express Meetings & Events'in johtaja Jutta Vatanen ovat ystäviä monen vuoden takaa. Ystävyksiä yhdistää muun muassa rohkea elämänasenne. Jutta peräänkuuluttaa rohkeutta haastaa jatkuvasti itsensä ja muut uudenlaiseen ajatteluun. Jutan ”rohkeusmuusalle” Kati Saarelle puolestaan peruskeskiviikko toimistolla saattaa olla haastavampi juttu kuin muutto uuden työn perässä ulkomaille. Kirsi Paakkari puolestaan kertoo kainalojutussa mitä hänen mielestään rohkeus merkitsee. Supersankareiden aika taitaa olla ohi.
Kati Saari on malliesimerkki suorapuheisesta, itsevarmasta ja rohkeasta heittäytyjästä. Katin meriitteihin lukeutuvat muun muassa Onnisen liiketoiminnan kehittäminen sekä Zara-ketjun lanseeraus Venäjällä, Stockmann Outletin konseptointi ja viimeisimpänä näyttävän konsulttiuran luominen. Roolit, toimialat ja asuinpaikkakunnat ovat vaihtuneet, eikä uusiin haasteisiin lähteminen näytä horjuttaneen hänen itseluottamustaan pätkääkään.
”Olen esikoinen ja tottunut pienestä pitäen raahaamaan kahta nuorempaa veljeä perässäni. Siitä se selviytyjän identiteetti on varmasti lähtöisin. Urallani en ole tietoisesti ajatellut olevani rohkea. Olen yksinkertaisesti halunnut päästä tekemään minua kiinnostavia asiota. Ja rohkeushan näyttäytyy tilanteissa aina vasta jälkikäteen, jolloin voidaan arvioida onko jokin päätös ollut rohkea vai tyhmänrohkea,” analysoi Kati.
Rukkaset johtajakultille
Sukupuolen merkitys urakeskustelussa ei Katin mielestä ole relevantti: ”Hyvältä business-ihmiseltä vaaditaan rohkeutta. Sukupuoli ei ole edellytys tai vaatimus menestykselle.” Kyytiä saa myös johtajakultti: ”Avatessani Zaraa Venäjällä päätin alusta saakka olla aito, oma itseni. Perinteisesti johtamiskulttuuri Venäjällä on erittäin hierarkinen. Minulle taas oli luontevaa kantaa laatikoita tai tanssia firman juhlissa hitaita.”
Suomalaisilla työpaikoilla ei arvosteta tiukkaa hierarkiaa tai pokkuroida turhaan johtajien edessä. Kati Saari muistelee uransa alkuaikoina saaneensa loistavan ohjenuoran silloisen Stockmannin toimitusjohtajan sihteeriltä. Tämä rauhoitteli tapaamiseen saapunutta hermostunutta nuorta naista ajattelemaan, että myös toimitusjohtajalla on reikä sukassaan.
Mistä vahvuus kumpuaa?
Vain vahvat uskaltavat sanoa asiat suoraan tai pitää kiinni omista mielipiteistään. Suorapuheisuus on kuitenkin taitolaji, mikä ei tarkoita samaa kuin asioiden töksäyttely. Tämän on myös Kati oivaltanut vuosien varrella: ”Sain eräässä työpaikassani pikkujoululahjaksi avaimet, jotta minun ei aina tarvitsisi tulla raamit kaulassa sisään.”
Kukapa ei haluaisi olla vahva? Sellainen, jota mitkään vastoinkäymiset tai sanomiset eivät hetkauta. Kati haastaa myös tämän käsityksen. ”Mielestäni vahvuutta on se, että uskaltaa olla haavoittuvainen. Kun itsestään antaa enemmän myös tunnetasolla ja aidosti sitoutuu henkisesti työssään, asettaa itsensä samalla haavoittuvaiseen asemaan. Vahvin onkin se haavoittuvin.”
Ajatuksia rohkeudesta
Yksinäisyys koskettaa joskus jokaista - myös työkseen matkustavia ja tapahtumien tekijöitä
Olemme mukana taistelussa yksinäisyyttä vastaan. Yhteisöllisyys ja toisten huomioiminen ovat osa meidän palvelufilosofiaamme, siksi haluamme jakaa asiakkaille vinkkejä työssä ja työmatkalla jaksamiseen sekä helpompaan ja mukavampaan elämään, joka inspiroi myös arkena. Tavoitteenamme onkin tulla Suomen parhaaksi palveluyritykseksi. Olemme haastatelleet ihmisistä, joilla on taito koskettaa. Tällä kertaa artikkelin aiheena on rohkeus. Myös vastuullisuus vaatii yrityksiltä ja yksilöiltä rohkeutta. Rohkeutta nähdä asiat toisin ja taistella pelottomasti oikean ja hyvän puolella. Olemme uuden ajan kynnyksellä.
Lue lisää miksi vastuullisuus vaatii rohkeutta ja käy katsomassa Olli Valtosen herättävä haastattelu täältä.